fbpx Skip to content

Doi antreprenori români au lansat în 2020, cu o investiție proprie ce a depășit 150.000 EUR, o platformă prin care se poate completa automat formularul ANAF privind veniturile PFA, crypto, din chirii sau drepturi de autor. 

Eduard Alexandrian și Laurențiu Dumitru sunt fondatorii platformei declaratiaunica.ro, prin care poate fi generată Declarația unică pentru venituri din activități independente, dividende, transferul de acțiuni, tranzacționarea criptomonedelor, chirii.

Aplicația a devenit funcțională în martie 2020 dar „întârzierile în apariția formularelor oficiale ne-au dus în imposibilitatea de a mai avea un business viabil în acel an”, explică Eduard Alexandrian, co-fondatorul platformei Declarația unică, într-un interviu pentru StartupCafe.ro.

Astfel, cei doi au pornit proiectul în varianta actuală în aprilie 2021. 

Produsul, anterior B2B, adresat firmelor de contabilitate, este un SAAS (Software As A Service) inspirat „de companiile foarte mari care aplică acest model de foarte mulți ani”, spune co-fondatorul platformei.

Cine sunt fondatorii platformei Declarația unică

Eduard Alexandrian (foto stanga) este antreprenor din 2004, cu experiență inițială de vânzări și în special în zona de dezvoltare de produs. De-a lungul anilor a dezvoltat de la zero produse hardware și software.

De cealaltă parte, Laurențiu Dumitru (foto dreapta) este doctor în inginerie electronică și telecomunicații și are o experiență profesională de peste 15 ani. El a activat atât în mediul privat, cât și în cel public. A intrat în lumea antreprenoriatului în 2010, iar principala direcție a fost dezvoltarea personalizată a sistemelor software complexe, mai ales cele din zona de high-performance computing și a calculului distribuit.

Cei doi antreprenori au lansat platforma Declarația unică în 2020 și spun că investiția inițială are două componente, „de efort personal al fondatorilor și una de buget de dezvoltări externalizate și buget de marketing”.

Nu avem o valoare centralizată dar probabil că o putem estima între 150.000 și 200.000 EUR”, conform fondatorilor.

Echipa noastră, sub o formă sau altă, automatizeaza declarații fiscale în relația cu ANAF încă din 2012, printr-un proiect unic la momentul apariției lui, care a adus în atenția pieței de servicii de contabilitate existența posibilității acestei automatizări. Odată strânsă această experiență în proiectul B2B am observat nevoia unui astel de proiect și în segmentul B2C”, spune Eduard Alexandrian.

Cum funcționează platforma Declarația unică

Traducem Declarația unică din româna ANAF-ului în româna ta și înapoi în româna ANAF-ului” – pe scurt, cam aceasta este filozofia celor doi antreprenori.

Platforma este complet automatizată și actualizată permanent pentru a respecta legislația la zi, susține Eduard Alexandrian. Livrează întotdeauna „formularul declarației unice în cea mai recentă formă publicată de ANAF, pe care o și validăm mereu cu un tool de verificare pus la dispoziție de ANAF”, explică el.

Utilizatorul vine cu informații pe care le cunoaște (suma dividendelor ridicate, suma chiriei și detaliile locației, sumele câștigate din tranzacționarea de acțiuni – așa cum i le-a livrat brokerul), le introduce în câmpurile corespunzătoare din aplicație iar aceasta le pune pe toate cap la cap și ii livrează formularul de încărcat la ANAF, împreună cu instrucțiuni despre cum să obțină acces în contul său de la ANAF și unde să depune declarația”, spune co-fondatorul platformei.

 

Sursa articol:

https://www.startupcafe.ro/afaceri/declaratie-unica-antreprenori-platforma-formular-anaf-pfa-crypto.htm